Wykonanie
Wiem, że wiele osób gołąbki gotuje, ja je piekę. Dzięki temu nie są rozgotowane,
kapusta się nie rozlatuje, nie trzeba też niczym ich spinać.Gołąbki z
kaszą gryczaną są bardziej wyraziste w smaku i chyba jednak trochę zdrowsze od gołąbków z
ryżem ;) Nie dodaję do farszu żadnych warzyw, warto jednak przyprawić go według własnych upodobań!Kolejne na mojej liście są gołąbki z pęczakiem :) A Ty jakie lubisz najbardziej?Składniki (6 dużych gołąbków):- 1 niepełna szklanka
kaszy gryczanej- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1 średniej wielkości
cebula-
sól,
pieprz- opcjonalnie: dowolne
zioła- nieduża główka
kapusty włoskiej (lub zwykłej)Zalewa do pieczenia:- ok. 0,5 litra
wody- kilka
suszonych grzybów- 2
listki laurowe- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka ziaren
pieprzu czarnego- pół łyżeczki
lubczyku- pół łyżeczki
soli lub jeśli używasz
przyprawa typu "warzywko"Dodatkowo:-
koncentrat pomidorowy- łyżka
mąkiPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnuszku, odstaw.
Kaszę ugotuj na sypko i odstaw do wystygnięcia - ważne, żeby z
mięsem wymieszać chłodną! Uważaj, aby nie rozgotować
kaszy, "dojdzie" w piekarniku. Choć również z lekko rozgotowaną wyjdą dobre, czego przykładem są te na zdjęciu, bo swojej
kaszy nie upilnowałam :D
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną
oleju, również wystudź.2. W dużym garnku zagotuj
wodę. Z
kapusty ściągnij 2 - 3 liście z wierzchu, pozostałą główkę
kapusty umyj, natnij nożem przy "głąbie", włóż do garnka z wrzącą
wodą i parz kilka minut. Delikatnie ściągaj liść za liściem.3. Od każdego liścia odkrój zgrubiałą część, uważając, żeby nie zrobić przy tym dziury na wylot.4.
Mięso wymieszaj z podsmażoną
cebulką i
kaszą, dopraw do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie ulubionymi
ziołami lub
przyprawą typu "warzywko", jeśli używasz.5. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż dwoma lub trzema sparzonymi liśćmi
kapusty. Układaj na nich zawinięte gołąbki. Gołąbki zawijaj jak krokiety - ułóż liść
kapusty stroną odciętą od głąba do siebie, mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości nałóż sobie trochę farszu, następnie złóż boki liścia do środka i zawiń rulonik (w kierunku od siebie). Gołąbki układamy "zakończeniem" liścia ku dołowi :)6. Zalej zalewą, przykryj dokładnie liśćmi
kapusty (to bardzo ważne, bo za pewne się przypalą, jeśli to pominiesz przypalą się gołąbki!). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 60 minut od momentu, gdy
woda w naczyniu żaroodpornym zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie zmniejsz w tym momencie temperaturę do 160 stopni.Przygotowanie sosu:Gdy już wyjmiesz gołąbki z piekarnika możesz z zalewy przygotować sos. Odlej ok. 3 - 4 nieduże chochelki do garnka, dodaj do smaku kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego, odrobinę ulubionych
ziół, zagotuj.
Mąkę rozmieszaj dokładnie z odrobiną zimnej
wody, dodaj kilka łyżek gorącego sosu, po każdej dokładnie mieszając, przelej całość do sosu. Gotuj jeszcze kilka minut mieszając.
