Wykonanie
Polecam:)Składniki:8
jajek1 szklanka
mleka1 szklanka
cukrukostka
masła (200 g- ilość
masła można zmniejszyć)
cukier waniliowy2 łyżki
kakaobakalie:
rodzynki,
orzechy,
czekolada-tak mniej więcej po garści lub według uznania)1
galaretkaowoce: u mnie
mandarynki i
ananasspód-może być
biszkoptowy lub kruchy.Ja w tym roku zrobiłam
biszkoptowy na
mące kukurydzianej:3
jajka2 łyżki
cukru4 łyżki
mąki kukurydzianejPrzygotowujemy spód ciasta.Ja ubiłam
jajka z
cukrem do białośći,dodałam
mąkę kukurydzianą,delikatnie wymieszałam i wylałam całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekłam przez ok 20 min.Spód wyszedł ciemiutki ale dla mnie mogło by nawet go nie być:)
Galaretkę przygotowujemy według zaleceń producenta,odstawiamy do stężenia.
Mleko zagotować razem z
cukrem w większym garnku,najlepiej takim nieprzypalającym.Zmniejszyć ogień.Do miski wbić całe
jajka,rozmieszać je i wlać do gorącego
mleka z
cukrem.Powstanie słodka jajecznica którą trzeba będzie dość długo mieszać,by
woda całkowicie wyparowała.Trzeba również uważać by
jajka się nie przypaliły (!).Gotową,słodką "jajecznicę" należy przetrzeć przez drobniutkie sitko.Jest to dość pracochłonne ale warto się pomęczyć ponieważ masa będzie smakowała lepiej.Ja raz próbowałam pójść na skróty i zmiksowałam
jajka malakserem,masa była dobra ale taka przetarta przez sitko jest dużo smaczniejsza.Przetarte
jajka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,a w
między czasie bierzemy się za utarcie
masła.Utarte na pulchną masę
masło łączymy z
jajkami,cały czas miksujemy do całkowitego połączenia się
masła z masą jajeczną.Do gotowej masy dodajemy
bakalie,mieszamy.Teraz masę-krem dzielimy na dwie częśći,do jednej dodajemy
kakao. Na spodzie ciasta smarujemy masę
kakaową,na nią nakładamy masę białą.Na
masie białej układamy
owoce,całóść zalewamy tężęjącą
galaretką.Smacznego:)
Jajka powinny być dobrze odparowane z
wody
Masa jajeczna połączona z
masłem
Masa biała nałożona na masę
kakaową
.....i
owoce,za chwilę zostaną polane tężejącą
galaretką