Wykonanie
Grochówka to jedna z naszych ulubionych zup, kiedy na dworze zaczyna się robić chłodno. Polecam, bo jest pyszna :)500 g łuskanego
grochu2 ćwiartki
kurczakapętko dobrej,
wędzonej kiełbasy2
marchewki2
pietruszkipół dużego
seleranatka pietruszki4
cebule2
liście laurowegarść
majeranku3
ziela angielskieząbek
czosnku50 g
smalcuDzień 1:
Groch przepłukałam na sicie, zalałam zimną
wodą i pozostawiłam na całą noc.Dzień 2:Do garnka wlałam 3 litry zimnej
wody i włożyłam
kurczaki. Kiedy
woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam
marchewki,
pietruszki,
selera,
natkę,
liście laurowe, ziela,
czosnek i
majeranek. Po około 15 minutach dodałam odsączony
groch i czubatą łyżkę
soli. Gotowałam do miękkości
grochu. Na koniec dodałam
kiełbasę pokrojoną w talarki i podsmażoną na własnym tłuszczu oraz posiekane
cebule podsmażone na
smalcu na złoty kolor. Z zupy wyjęłam
kurczaki,
marchewkę,
pietruszkę i
selera.Zupka gotowa, można pałaszować :)