ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 4-5 porcji):
1 czerstwa bułka
½ szklanki mleka
2 piersi kurczaka
½ małej cebuli
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ szklanki mąki
świeżo zmielony kolorowy pieprz
500-600ml rosołu z kurczaka
3-4 kopiaste łyżeczki mąki
garść posiekanego świeżego koperku
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, kolorowy pieprz
Bułkę zalać w miseczce mlekiem, gdy je „wypije” dodawać stopniowo odrobinę wody. Uzupełniać płyn do momentu, w którym bułka w całości nim nasiąknie.
Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mielenia lub w malakserze.
Wymieszać je z kaszą, jajkiem, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Masa może mieć dość luźną konsystencję, ale to nie problem: pulpety wyraźnie zetną się podczas gotowania. Będzie je jednak dużo łatwiej formować zwilżonymi dłońmi.
Formować kulki o średnicy 2-3 centymetrów, obtaczać je dokładnie w mące.
Wrzucać na osolony wrzątek; doprowadzić wodę znów do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut, do momentu, kiedy nie będą już surowe w środku.
Wyjąć pulpeciki z wrzątku (zachowując nieco wody z gotowania), ułożyć na talerzu w jednej warstwie, przykryć folią aluminiową.
Rosół doprowadzić do wrzenia w osobnym rondlu. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody; tę mieszaninę rozprowadzić częścią wrzącego rosołu, wlać z powrotem do pozostałego wywaru. Zagotować i ocenić konsystencję: jeżeli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić wodą z gotowania pulpetów; jeżeli zbyt rzadki – zagęścić go jeszcze odrobiną mąki.
Wmieszać do sosu posiekany koperek, zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Śmietanę rozprowadzoną odrobiną gorącego sosu wlać do rondla z sosem pozostałym, wymieszać.
Pulpety wrzucić do sosu, lub polewać nim bezpośrednio przed podaniem. Najchętniej pochłaniam je z szerokim makaronem lub białym ryżem.
Wersja do druku
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2012/01/pulpety-w-sosie-koperkowym.html