Wykonanie

Witam w niedzielny wieczór! Tak sobie pomyślałam, że dzisiaj sobie odpuszczę moją dietę i zrobię coś dobrego na kolacje. Początkowo myślałam o zapiekance ziemniaczanej, ale ponieważ w domu nie miałam
ziemniaków to zrobiłam ją z
makaronem. Dodałam do niej resztki warzyw które miałam w lodówce, oraz podsmażoną
kiełbaskę. Całość zalałam sosem zrobionym ze
śmietany,
jajek i
sera żółtego. Z tego wszystkiego wyszła pyszna kolacja.Składniki:250-300 g
makaronu (ja użyłam świderków)1
papryka żółtka1/2
papryki czerwonej1
brokuł2
marchewki200 ml
śmietany 36 %
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sóloregano200 g
sera żółtego1
jajko1 średniej wielkości
cebula2 kawałki
kiełbasy
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuły i
marchewkę gotujemy w jednym garnku (gotowałam do momentu aż
brokuły były miękkie,
marchewka była twardawa).
Paprykę kroimy w grubsze paski.
Ser żółty ścieramy na tarce. Do miski wlewamy
śmietanę, doprawiamy ją
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy garść startego
żółtego sera i
jajko - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatki
oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei:
makaron,
brokuły podzielone na różyczki,
marchewkę pokrojoną w plasterki,
paprykę,
kiełbaskę i
cebulę. Całość zalewamy sosem i posypujemy
żółtym serem. Wszystko posypujemy
oregano i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 minut.Smacznego!
