Wykonanie
Lubicie zapiekanki? jeśli tak to zapraszam...tą zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła
Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych.Naczynia żaroodporne Grill&Drop produkowane są ze szkła boro-krzemowego.Naczynia te są odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), są również odporne na nagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje żadnych zapachów.Naczynie żaroodporne można wykorzystać na wiele sposobów..można w nim zamrażać, gotować, piec, zapiekać , podgrzewać... Nic w nic się nie przypali ani nie przywrze do dna..a dlaczego? a dlatego , że na dnie pojemnika są szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw.Szklane krople w pokrywie też mają zastosowanie . zapewniają równomierne nawilżenie potrawy.Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil .

1 duży
brokuł25-30 dkg
makaronu muszelki Mamma Mia30 dkg
kiełbasy4
jajka1
cebula1
pomidor1 szkl. gęstej kwaśnej
śmietany 12%10 dag
sera żółtegosól,
pieprzMakaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną
wodą i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną
cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną
kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min.
Makaron przełożyć do miski, dodać
brokuł,podsmażoną
cebulę z
wędliną, 2
jajka,
sól i
pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko
olejem i wysypanego
tartą bułką i troszkę ucisnąć.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z
śmietaną i pozostałymi
jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.Piec w 190 st C około 40 minut.Pod koniec zdjąć pokrywkę.




