ßßß Cookit - przepis na Kurczak Saltimbocca

Kurczak Saltimbocca

nazwa

Wykonanie

Niesamowite połączenie smaków. Kurczaka w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Jeżeli Wy też nie, to polecam. Przepis znalazła Malwina w książce autorstwa Aldo Zilli. Miałyśmy go robić razem z Edytką . Niestety Edytka nie ma jak zdobyć szałwii (edycja: Edytka dołączyła. klik). Malwina dziękuję za cudowny pomysł na kurczaka i do następnego razu.
Składniki:
4 plastry piersi z kurczaka
8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej
8 listków szałwii
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
25 g masła
100 ml białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś przekroić na pół i delikatnie rozbić. Każdy kawałek mięsa posolić i popieprzyć do smaku. Na każdym z kawałków położyć plaster szynki i listek szałwii. Ja miałam malutkie listki, więc kładłam po dwa. Listki przymocować za pomocą wykałaczki (ja użyłam szpikulca do zrazów). Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w mące. Kotleciki obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie oczyścić patelnię i rozgrzać masło. Kiedy będzie spienione dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie dodać podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodać natkę pietruszki i zamieszać patelnią.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Kurczak-Saltimbocca.html