ßßß
Składniki:4 plastry piersi z kurczaka8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej8 listków szałwii2 łyżki mąki4 łyżki oliwy25 g masła100 ml białego wytrawnego winasok z 1/2 cytrynynatka pietruszkisól, pieprzWykonanie:Pierś przekroić na pół i delikatnie rozbić. Każdy kawałek mięsa posolić i popieprzyć do smaku. Na każdym z kawałków położyć plaster szynki i listek szałwii. Ja miałam malutkie listki, więc kładłam po dwa. Listki przymocować za pomocą wykałaczki (ja użyłam szpikulca do zrazów). Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w mące. Kotleciki obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie oczyścić patelnię i rozgrzać masło. Kiedy będzie spienione dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie dodać podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodać natkę pietruszki i zamieszać patelnią.