ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny cyc kurczaka w ziołach i musztardzie

Aromatyczny cyc kurczaka w ziołach i musztardzie

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja jest ciekawym w smaku daniem głównym na obiad a jednocześnie doskonale smakuje na zimno. Tak przygotowane mięso można wykorzystać do zrobienia przekąski do pracy lub na kolację. Wystarczy kilka liści sałaty, kilka piórek czerwonej cebuli, pomidor, lekki dressing i pokrojone w kostkę mięso żeby otrzymać całkiem fajną sałatkę.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min. + 60 min. marynowanie
Stopień trudności – średni
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
natka pietruszki ( 5 gałązek)
rozmaryn świeży ( 2 gałązki)
1 ½ cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej)
¾ szklanki bułki tartej
pieprz
sól
Sposób wykonania:
filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
każdy filet kroimy na trzy części ( plastry lub wzdłuż – paski),
przygotowujemy marynatę: sok z cytryny łączymy z trzema łyżkami oliwy oraz dodajemy połowę posiekanych ziół, doprawiamy solą,
pokrojone filety układamy w naczyniu i zalewamy marynatą, odstawiamy na godzinę do lodówki,
następnie zamarynowane filety osączamy z zalewy i smażymy na 1 łyżce oliwy, przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia, w naczyniu mieszamy musztardę z pozostałą częścią ziół i odrobiną pieprzu, obtaczamy w niej przestudzone mięso,
następnie panierujemy mięso w bułce tartej i smażymy na maśle (najlepiej użyć masła sklarowanego)
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/05/Aromatyczny-cyc-kurczaka-w-ziolach-i-musztardzie.html