Wykonanie
Dzisiejsza propozycja jest ciekawym w smaku daniem głównym na obiad a jednocześnie doskonale smakuje na zimno. Tak przygotowane
mięso można wykorzystać do zrobienia przekąski do pracy lub na kolację. Wystarczy kilka liści
sałaty, kilka piórek
czerwonej cebuli,
pomidor, lekki dressing i pokrojone w kostkę
mięso żeby otrzymać całkiem fajną
sałatkę.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min. + 60 min. marynowanieStopień trudności – średniSkładniki:4 pojedyncze
filety z piersi kurczakanatka pietruszki ( 5 gałązek)
rozmaryn świeży ( 2 gałązki)1 ½
cytryna4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła2 łyżki
musztardy ( ja użyłam sarepskiej)¾ szklanki
bułki tartejpieprzsólSposób wykonania:filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,każdy filet kroimy na trzy części ( plastry lub wzdłuż – paski),przygotowujemy marynatę:
sok z cytryny łączymy z trzema łyżkami
oliwy oraz dodajemy połowę posiekanych
ziół, doprawiamy
solą,pokrojone filety układamy w naczyniu i zalewamy marynatą, odstawiamy na godzinę do lodówki,następnie zamarynowane filety osączamy z zalewy i smażymy na 1 łyżce
oliwy, przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia, w naczyniu mieszamy
musztardę z pozostałą częścią
ziół i odrobiną
pieprzu, obtaczamy w niej przestudzone
mięso,następnie panierujemy
mięso w
bułce tartej i smażymy na
maśle (najlepiej użyć
masła sklarowanego)