Wykonanie
Cześć :)Witam w ten bardzo zimny wieczór, w
sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty...Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po sobie widzicie :)Ze swojej strony chciałabym Wam zaproponować bardzo rozgrzewające danie. Rozgrzewa za sprawą pewnego składnika... :)Przy okazji na zdjęciach mój nowy nabytek - dwa małe "garnuszki" do zapiekania ze sklepu Duka :)

Tymczasem wracam do picia zielonej
herbaty z
sokiem imbirowym (zapraszam do wykonania :))Przepis z "Kuchnia polska" (prezentowałam już przy innym wpisie tutaj)Składniki:1
pierś z kurczaka150 g suszonych
śliwek1 szklanka białego
wytrawnego wina4 łyżki płynnego
miodu1
cebulasok z połowy
cytrynymąka,
sól,
pieprz do panierki
oliwaWykonanie:W misce mieszamy
wino z
miodem, wrzucamy do niego
śliwki.
Cebulę kroimy w piórka.
Kurczaka kroimy w sporą kostkę, polewamy
sokiem z cytryny, obtaczamy w panierce, smażymy na złoto na patelni.

Foremki smarujemy tłuszczem, na spód kładziemy na spód połowę
cebuli, na to
kurczaka,
śliwki, pozostałą
cebulę i zalewamy
winem.Zapiekamy ok. 30 minut pod przykryciem w 150 st.

Na koniec otwieramy i przypiekamy
cebulkę.Bardzo rozgrzewa :)

Smacznego!