ßßß
Tymczasem wracam do picia zielonej herbaty z sokiem imbirowym (zapraszam do wykonania :))Przepis z "Kuchnia polska" (prezentowałam już przy innym wpisie tutaj)Składniki:1 pierś z kurczaka150 g suszonych śliwek1 szklanka białego wytrawnego wina4 łyżki płynnego miodu1 cebulasok z połowy cytrynymąka, sól, pieprz do panierkioliwaWykonanie:W misce mieszamy wino z miodem, wrzucamy do niego śliwki. Cebulę kroimy w piórka.Kurczaka kroimy w sporą kostkę, polewamy sokiem z cytryny, obtaczamy w panierce, smażymy na złoto na patelni.
Foremki smarujemy tłuszczem, na spód kładziemy na spód połowę cebuli, na to kurczaka, śliwki, pozostałą cebulę i zalewamy winem.Zapiekamy ok. 30 minut pod przykryciem w 150 st.
Na koniec otwieramy i przypiekamy cebulkę.Bardzo rozgrzewa :)
Smacznego!