Wykonanie
Rewelacyjny dla zwolenników słodkawo- pikantnych dań:Lista zakupów dla 4 osób:2
piersi z kurczakamała garść suszonych
śliwekmała garść
suszonej żurawiny1 duża
cebula3/4 szklanki białego
wytrawnego wina2 łyżki
miodusól,
pieprz,
sok z cytryny,
mąka,
oliwaMięso pokroić w ukośne paski, skropić
sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je
mąką,
solą i dużą ilością świeżo mielonego
pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym).
Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.
Wino wymieszać z
miodem i namoczyć w nich
śliwki i
żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą lub
masłem, spód wyłożyć 1 posiekaną
cebulą. Na niej ułożyć wartwę
kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać
winem ze
śliwkami. Posypać 1 posiekaną
cebulą.Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok. 10 min.Podawać z
bagietką lub
ryżem i surówką.
Smacznego życzy
oliwek:)