ßßß Cookit - przepis na Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną

Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny dla zwolenników słodkawo- pikantnych dań:
Lista zakupów dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
mała garść suszonych śliwek
mała garść suszonej żurawiny
1 duża cebula
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
sól, pieprz, sok z cytryny, mąka, oliwa
Mięso pokroić w ukośne paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je mąką, solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym). Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.
Wino wymieszać z miodem i namoczyć w nich śliwki i żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem, spód wyłożyć 1 posiekaną cebulą. Na niej ułożyć wartwę kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać winem ze śliwkami. Posypać 1 posiekaną cebulą.
Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok. 10 min.
Podawać z bagietką lub ryżem i surówką.
Smacznego życzy oliwek:)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Kurczak-z-suszonymi-sliwkami-i-zurawina.html