Wykonanie
Proste, a zarazem nietypowe danie, bardzo aromatyczne. Ponieważ zapiekanka jest bardzo wydajna, część, dla urozmaicenia, zapiekłam z
przecierem pomidorowym mocno doprawionym
pieprzem cayenne, smakowało równie dobrze, jeśli nie lepiej. :)
źródło przepisu: 'Książka kucharska. Polskie przepisy', Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat500 g
filetów z piersi kurczaka2
cebule200 g suszonych
śliweksok z cytrynymąkaoliwaszklanka
białego wina4 łyżki płynnego
miodusól,
pieprz,
czerwona paprykaŚliwki namoczyć w
winie wymieszanym z
miodem.
Cebulę pokroić na cienkie piórka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę posiekanej
cebuli. Filety pokroić w poprzek, wzdłuż włókien w zgrabne paski, obficie skropić
sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprószyć
mąką z
przyprawami. Na rozgrzanej
oliwie przyrumienić
kurczaka z obu stron, następnie ułożyć na warstwie
cebuli, polać tłuszczem na którym się smażyło. Całość zalać
winem wraz z namoczonymi
śliwkami i
miodem, posypać pozostałą
cebulą.Zapiekać, pod przykryciem, około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.Podawać z ugotowanym na sypko
ryżem i sezonową, delikatną w smaku surówką.Smacznego!
***
Kurczak jest kolejną propozycją w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .