ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze sliwkami

Kurczak ze sliwkami

nazwa

Wykonanie

Proste, a zarazem nietypowe danie, bardzo aromatyczne. Ponieważ zapiekanka jest bardzo wydajna, część, dla urozmaicenia, zapiekłam z przecierem pomidorowym mocno doprawionym pieprzem cayenne, smakowało równie dobrze, jeśli nie lepiej. :)
źródło przepisu: 'Książka kucharska. Polskie przepisy', Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat
500 g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
200 g suszonych śliwek
sok z cytryny
mąka
oliwa
szklanka białego wina
4 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz, czerwona papryka
Śliwki namoczyć w winie wymieszanym z miodem. Cebulę pokroić na cienkie piórka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę posiekanej cebuli. Filety pokroić w poprzek, wzdłuż włókien w zgrabne paski, obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprószyć mąką z przyprawami. Na rozgrzanej oliwie przyrumienić kurczaka z obu stron, następnie ułożyć na warstwie cebuli, polać tłuszczem na którym się smażyło. Całość zalać winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypać pozostałą cebulą.
Zapiekać, pod przykryciem, około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową, delikatną w smaku surówką.
Smacznego!
***
Kurczak jest kolejną propozycją w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/11/Kurczak-ze-sliwkami.html