Wykonanie
Bardzo łatwe, zdrowe a do tego pyszne muffiny. Najbardziej chyba posmakowały mojej córce, która generalnie nie przepada za dyniowymi muffinami. Domagała się, aby włożyć jej 2 do szkolnego pudełka ze śniadaniem, bo przecież musi podzielić się ze swoją przyjaciółką.

Składniki (na ok. 12 sztuk):1,5 szklanki
mąki pszennej typ 20000,5 szklanki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do piernika0,5 szklanki
jogurtu naturalnego1 szklanka puree
dyniowego1/3 szklanki
oleju rzepakowegogarść
orzechów włoskichWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Mąkę,
cukier, proszek i
przyprawy mieszamy w misce. Dodajemy
jogurt,
pure dyniowe i
olej. Mieszamy całość. Dodajemy posiekane
orzechy i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 20 - 25 minut, aż do suchego patyczka.