Wykonanie
Nasiona chia stają się w Polsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na
pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym
mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam zamówić nasiona chia przez internet i padło na sklep frisco.pl , przy okazji serdecznie polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego
kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis.Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;)Składniki:

1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1/4 szklanki
cukru brązowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki nasion chia1 szczypta
soli1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki1/2 szklanki
jogurtu naturalnego3 łyżki
oleju rzepakowego2
jajka2 duże, dojrzałe
bananygarść posiekanych na mniejsze kawałki
orzechów włoskichPrzygotowanie:Suche składniki mieszamy w misce (oprócz
orzechów). Obieramy
banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do
ziemniaków. Do garnka wlewamy
olej,
jogurt, dodajemy
jajka i ubijamy. Dodajemy mus
bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy
orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego!