Wykonanie
Kolejny przepis z książki "15 minut w kuchni". Delikatnie musiałam go zmodyfikować, bo nie miałam akurat
papryki, a tym bardziej pieczonej w
oliwie. Klopsiki nie były złe, chociaż jak dla mnie
garam masala jest zbytnio wyczuwalna. Jednak bardziej posmakowały nam klopsi ki w wersji Nigelli .

Składniki:400 g chudej mielonej
wołowiny1 czubata łyżeczka
garam masalaoliwa4
dymki1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku700 g passaty1 pęczek świeżej
kolendry ( u mnie mrożona
natka pietruszki)1 puszka (400 g)
czerwonej fasoli ( u mnie biała)szczypta kuminu
jogurt naturalny3 pieczone
papryki w
oliwie (ja nie
dawałam)Wykonanie:
Mięso wymieszać z
solą,
pieprzem i
garam masala. Uformować kulki. Na patelnię wylać odrobinę
oliwy i delikatnie podsmażyć klopsiki. Zmiksować blenderem pieczone
papryki (ja nie
dawałam), 2
dymki, wędzoną
paprykę, połowę
kolendry, szczyptę
soli i
pieprzu. Zalać sosem podsmażone klopsiki. Kiedy klopsiki są już prawie gotowe dodać
fasolę puszki oraz kumin. Chwilę razem gotować. Podawać z bulgurem, lub
ryżem (u mnie naturalny), polane łyżką
jogurtu, posypane posiekaną
dymką i
kolendrą.