Wykonanie
Hey ;)Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na posta okraszonego
winem o zapachu dojrzałych czerwonych
owoców...O czym będzie?O wybornym
mięsie, warzywach i o lampce
wina Celebro w tle.Jestem miłośniczką win, w zależności od humoru tudzież potrzeb zawsze jakieś się u mnie znajdzie,ku uciesze przyjaciół;)Dziś do
wołowiny najodpowiedniejsze będzie Celebro Argentina Semi Dry Red, które idealnie komponuje się również ze
stekami czy
mięsem grillowanym, a że jeszcze sezon trwa, zachęcam do wypróbowania.
Wino Argentina czerwone półwytrwane jest wyborne, wyważone, nie jest cierpkie, i to jest opinia mojego
męża, którego poczęstowałam lampką
wina do obiadu. Niczego mu nie sugerowałam, więc nie wiedział jakie
pije ;)Choć najbardziej lubię
wina białe, bądź różowe, to smakuje mi właśnie przez to, że nie jest ciężkie,nie pozostawia
dziwnego posmaku w ustach, co dla mnie jest ważne, no i do
wołowiny nie wypadapodać czegoś innego, wszyscy to wiemy;)Szczerze polecam miłośnikom
wina rozsmakować się w Celebro... chętnie poznam też Wasze zdanie,czy już je znacie...? Jednocześnie zapraszam do Klubu Celebro na Facebooku ;)https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=tsDodam jeszcze, że każda butelka
wina jest opatrzona znakiem, do czego należy je podawać, fajna sprawa, bo jeśli ktoś się nie zna, nie wie co z czym połączyć i chciałby uniknąć gafy, to problem ma z głowy.Danie, jakie postanowiłam połączyć z
czerwonym winem jest smaczne, szybkie, nie wymaga dłuższego przygotowania, czyli tak jak lubię, znacie mnie na tyle, że wiecie, iż inaczej nie potrafię i nie chcę ;pPołówek twierdzi, że obiad był genialny, bo lubi
mięso z warzywami, w każdej postaci, czasem bez ziemniorów,
ryżów i nudli też trzeba coś zjeść. Warzywa są al dente,
wołowina dobrze doprawiona i aromatyczna, liczę, że skusicie się na miskę dobrego jadła ;)Zapraszam ;)Przygotowanie: około 45 minutKoszt: 15 złSkładniki:500 g
mięsa wołowego drobno zmielonego
papryka żółtapapryka czerwonapół dużej
kapusty pekińskiej1 ząbek
czosnku4 malutkie
dymki3 łyżki
oliwysól,
pieprzłyżeczka czubata
papryki słodkiejłyżeczka
kolendry w ziarenkach - rozdrobniona w moździerzugarść
natki pietruszki1 mała
papryczka żółta100 ml
wina Celebro ArgentinaZąbek
czosnku obieram i siekam na drobno.
Papryki myję, wyjmuję gniazda nasienne, kroję w kostkę - nie za małą.
Dymkę po umyciu kroję w poprzek.
Kapustę pekińską siekam na paski, myję w durszlaku,pozostawiam do wyschnięcia.Na patelni rozgrzewam
oliwę, wrzucam
mięso, smażę je około 10 minut, do momentu, aż zbije się w grudki. Podlewam je
winem. Duszę razem kolejne 10 minut. Następnie dodaję
czosnek,
dymkę i
papryki, mieszam, podsmażam całość około 7 minut. Dodaję
paprykę słodką. Dorzucam
kapustę pekińską.Duszę wszystko jeszcze chwilkę, do momentu, aż
kapusta nieco zmięknie.
Sól i
pieprz dajemy na samym końcu - pamiętajcie.
Kolendrę wsypuję do moździerza, ucieram.
Papryczkę żółtą, siekam na drobno, wyjmując wcześniej nasiona.Posypuję nią miseczkę z posiekaną na drobno
natką. Uwaga, mega ostra ;)












