Wykonanie
Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji
kaszy przygotowuję
sałatkę. Do
kaszy dodaję pieczone albo gotowane
mięso lub jak w tym przepisie
rybę.Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i
sałatka gotowa.W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z
awokado. Jeśli dodacie do niej więcej
jogurtu lub trochę
wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.Pasta z
awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.


Składniki na 1 porcję sałatki:1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować1/3 szkl. upieczonego
łososia - przepis na
łososia, tutaj1/4 szkl. pokrojonego
ogórka1/4 szkl. pokrojonej
papryki1/4 szkl.
cieciorki (ugotowanej lub z puszki)1-2 łyżki pestek
słonecznikakilka liści
sałaty rzymskiej lub lodowejewentualnie
sól do smakuSkładniki na pastę z
awokado:(na 3-4 porcje sałatki)1 dojrzałe
awokado150 g
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnku2 łyżki posiekanej
natki kolendry1 łyżka
soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie)1 łyżka
oliwy z oliweksól do smakuPrzygotowanie:Składniki sałatki ułożyć na talerzu.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki.Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić do smaku
solą.1-2 łyżki pasty dodać do sałatki, delikatnie wymieszać.Smacznego