ßßß Cookit - przepis na Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado.

Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado.

nazwa

Wykonanie

Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę.
Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa.
W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.
Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.
Składniki na 1 porcję sałatki:
1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować
1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj
1/4 szkl. pokrojonego ogórka
1/4 szkl. pokrojonej papryki
1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
1-2 łyżki pestek słonecznika
kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
ewentualnie sól do smaku
Składniki na pastę z awokado:
(na 3-4 porcje sałatki)
1 dojrzałe awokado
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1 łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Składniki sałatki ułożyć na talerzu.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki.
Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
1-2 łyżki pasty dodać do sałatki, delikatnie wymieszać.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/04/saatka-z-quinoa-ososiem-i-pasta-awokado.html