Wykonanie
Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. W związku z tym wybór obiadu był oczywisty. Ponieważ wreszcie udało mi się dzisiaj zakupić
olej Kujawski ze Smakiem, postanowiłam połączyć te dwie zabawy. Ciasto na pizzę okazało się być niezwykle dobre, dokładnie takie jak lubimy. Zapraszam więc wszystkich na pizzę.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem . Zabawa prowadzona jest przez Majankę.

Składniki na sos:250 g
przecieru pomidorowego dobrej jakości1 łyżka
Oleju Kujawskiego z
czosnkiem i
bazylią1 łyżeczka
octu balsamicznegosól,
pieprzWykonanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia w chłodne miejsce, na minimum 30 minut, a nawet na całą noc.Składniki (na 4 spore pizze):500 g
mąki pszennej typ 650300 g letniej
wody1 łyżka
Oleju Kujawskiego z
czosnkiem i
bazylią1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka
soli morskiej7 g
drożdży instant
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
drożdże,
sól i
bazylię, mieszamy. Dodajemy
Olej Kujawski,
wodę i wyrabiamy kilka minut (w robocie lub ręcznie). Kiedy ciasto jest sprężyste, formujemy je w kulę, odkładamy do misy i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i smarujemy przygotowanym sosem.Na posmarowane
sosem pomidorowym ciasto wykładamy pozostałe dodatki. U nas była na
szynka,
czarne oliwki,
czerwona cebula oraz
ser. Po pieczeniu dodaliśmy też
rukolę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 - 12 minut.