Wykonanie

Pieczenie pizzy w mojej kuchni zaczęło się 3 lata temu, kiedy pierwszy raz odwiedził mnie mój chłopak, w którym, oprócz polskiej, płynie także włoska krew. Moi rodzice przekonani, że każdy Włoch potrafi piec pizze poprosili go, żeby przygotował ją na obiad. Mina mojego chłopaka była bezcenna, ponieważ mimo tego, że jest świetnym kucharzem, nigdy wcześniej nie zrobił pizzy ;-) Nikomu się jednak nie przyznał i zaczął kombinować z
ciastem, tworząc ten oto przepis, który powtarzałam już wielokrotnie i za każdym razem wychodził tak samo - idealnie ;-)Składniki na ciasto:7 g
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 szklanki
mąki2 łyżki
oleju3/4 szklanki ciepłej
wodyZmieszać
drożdże z
cukrem i letnią
wodą. Odstawić na 5 minut po czym dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiaj, aż nie będzie się kleić do rąk i będzie miało jednolitą konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na 2 godziny (polecam wstawić do piekarnika na 30 °C).Gdy ciasto urośnie delikatnie podzielić na 4 części. Posypać stolnicę
mąką i rozwałkować w kształt koła wszystkie 4 części. Gotowe ciasto przełożyć na wysmarowaną
oliwą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i zawinąć brzegi (polecam zawinąć
ser w brzegi).

Składniki na pizzę:
ser mozzarellasalami (lub pepperoni)papryczki jalapenosSkładniki na sos:8 łyżek
przecieru pomidorowego2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkupieprzsól morskabazylia (najlepiej świeża, poszatkowana)Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i wylać po równo na 4
spody do pizzy. Najpierw posypać
serem,
potem salami, a na końcu papryczkami jalapenos.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C.

SMACZNEGO!o.