ßßß Cookit - przepis na Pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek wędzonych

Pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek wędzonych

nazwa

Wykonanie

Czy to słynny hummus? Jak go zwał tak go zwał, smaczny jest i to bardzo.
Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa.
Można stosować też jak musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z bakłażana i wędzonej śliwki, odkryłam że owe śliwki pięknie przełamują smak odrobiną słodyczy, jednocześnie ta słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!
250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki opłukana i odsączona, jeśli w składzie jest woda i sól to ujdzie jeśli nie macie czasu)
ok. 1/3 szklanki dobrej oliwy+ odrobina przegotowanej wody
2 duże ząbki czosnku
2 wędzone śliwki (jeśli używacie suszonych trzeba je namoczyć chwilkę)
szczypta soli
szczypta soli morskiej wędzonej
szczypta pieprzu
1 czubata łyżka tahini (pasty sezamowej)
Cieciorkę moczymy i gotujemy z ząbkiem czosnku do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Umieszczamy cieciorkę w pojemniku miksera, dodajemy pastę sezamową, doprawiamy solą i pieprzem.
Ząbki czosnku siekamy niezbyt drobno i prażymy chwilkę na suchej patelni, dodajemy do pozostałych składników.
Na koniec dorzucamy śliwki i oliwę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Można dodać ulubionych ziół czy chili, wtedy smak będzie bardziej urozmaicony.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/03/pasta-kanapkowa-z-cieciorki-i-sliwek.html