Wykonanie
Czy to słynny hummus? Jak go zwał tak go zwał, smaczny jest i to bardzo.Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik
serka,
masła czy pasztetu do
pieczywa.Można stosować też jak
musztardę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.Już kiedyś, przy okazji przyrządzania pasty z
bakłażana i wędzonej
śliwki, odkryłam że owe
śliwki pięknie przełamują smak odrobiną
słodyczy, jednocześnie ta
słodycz jest ledwo wyczuwalna, a efekt końcowy niesamowity, spróbujcie!

250 g ugotowanej
ciecierzycy (może być z puszki opłukana i odsączona, jeśli w składzie jest
woda i
sól to ujdzie jeśli nie macie czasu)ok. 1/3 szklanki dobrej oliwy+ odrobina przegotowanej
wody2 duże ząbki
czosnku2 wędzone
śliwki (jeśli używacie suszonych trzeba je namoczyć chwilkę)szczypta
soliszczypta
soli morskiej wędzonejszczypta
pieprzu1 czubata łyżka tahini (pasty sezamowej)
Cieciorkę moczymy i gotujemy z ząbkiem
czosnku do miękkości. Odcedzamy i studzimy.Umieszczamy
cieciorkę w pojemniku miksera, dodajemy pastę
sezamową, doprawiamy
solą i
pieprzem.Ząbki
czosnku siekamy niezbyt drobno i prażymy chwilkę na suchej patelni, dodajemy do pozostałych składników.Na koniec dorzucamy
śliwki i
oliwę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę przegotowanej
wody. Można dodać ulubionych
ziół czy
chili, wtedy smak będzie bardziej urozmaicony.
