ßßß Cookit - przepis na Domowa mielonka

Domowa mielonka

nazwa

Wykonanie

Domowe wyroby są najlepsze...Przepis znaleziony tutaj.
5 kg mięsa wieprzowego
1 główka czosnku
sól
pieprz
woda
Mięso zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz i ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, układać do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzować ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.
Przepis dodaję do akcji Wędliny domowe.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/domowa-mielonka.html