ßßß Cookit - przepis na Pizza z pieczoną papryką, chorizo i ricottą

Pizza z pieczoną papryką, chorizo i ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
letnia woda, 350 ml
sól morska, 5 g
drożdże instant, 4 g
mąka pszenna typ 00, 500 g
oliwa do smarowania ciasta
Sos pomidorowy:
oliwa do smażenia,
czosnek, 2 ząbki
chili, 1/2 szt.
bazylia, 1/2 pęczka
pomidory w puszce, 400 g
sól, pieprz
Dodatki:
mozzarella, 2 kulki
chorizo, kilka plastrów
papryka, 1 i 1/2 szt.
ricotta, 200 g
świeża zioła
Sposób przygotowania
Do misy wlać wodę, dodać sól, drożdże i garść mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą mąkę. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 3 części, posmarować oliwą i przełożyć do miseczek. Szczelnie przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h.
W międzyczasie przygotować sos. Rozgrzać oliwę. Na małym ogniu zarumienić czosnek pokrojony w plasterki oraz chili. Dodać bazylię. Wlać pomidory. Puszkę opłukać wodą i również dodać do reszty. Gotować około 15 minut. Następnie zmiksować.
Gniazda z papryk usunąć i przekroić na ćwiartki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i ustawić na funkcję grillową. Piec przez 20 minut do momentu, aż skórka zrobi się czarna. Następnie przełożyć do zamykanego pojemniczka. Kiedy warzywa wystygną ściągnąć skórę.
Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem. Na wierzchu kolejno układać: kawałki mozzarelli, chorizo, paprykę pokrojoną w paski i ricottę.
Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą łopatki. Piec przez 7-9 minut. Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami (użyłam bazylii i oregano).
Zarówno przepis na ciasto jak i na sos pochodzą z książki “Jamie gotuje po włosku”.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/pizza-z-pieczona-papryka-chorizo-i-ricotta