Wykonanie
SkładnikiCiasto:letnia
woda, 350 ml
sól morska, 5 g
drożdże instant, 4 g
mąka pszenna typ 00, 500 g
oliwa do smarowania ciasta
Sos pomidorowy:
oliwa do smażenia,
czosnek, 2 ząbki
chili, 1/2 szt.
bazylia, 1/2 pęczka
pomidory w puszce, 400 g
sól,
pieprzDodatki:
mozzarella, 2 kulkichorizo, kilka plastrów
papryka, 1 i 1/2 szt.
ricotta, 200 gświeża
ziołaSposób przygotowaniaDo misy wlać
wodę, dodać
sól,
drożdże i garść
mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą
mąkę. Miksować hakiem do
ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 3 części, posmarować
oliwą i przełożyć do miseczek. Szczelnie przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h.W międzyczasie przygotować sos. Rozgrzać
oliwę. Na małym ogniu zarumienić
czosnek pokrojony w plasterki oraz
chili. Dodać
bazylię. Wlać
pomidory. Puszkę opłukać
wodą i również dodać do reszty. Gotować około 15 minut. Następnie zmiksować.Gniazda z
papryk usunąć i przekroić na ćwiartki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i ustawić na funkcję grillową. Piec przez 20 minut do momentu, aż skórka
zrobi się czarna. Następnie przełożyć do zamykanego pojemniczka. Kiedy warzywa wystygną ściągnąć skórę.Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać
mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem. Na wierzchu kolejno układać: kawałki
mozzarelli, chorizo,
paprykę pokrojoną w paski i
ricottę.Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą
łopatki. Piec przez 7-9 minut. Po upieczeniu posypać świeżymi
ziołami (użyłam
bazylii i
oregano).Zarówno przepis na ciasto jak i na sos pochodzą z książki “Jamie gotuje po włosku”.


