ßßß Cookit - przepis na Zupa z łuskanego grochu

Zupa z łuskanego grochu

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przygotowywałam do spisu treści stronę o zupach . Wynika z niej, że jemy głównie zupy dyniowe lub kremy. Nie jest to absolutnie zgodnie z prawdą, więc postanowiłam pokazywać częściej zupy, które goszczą u nas regularnie.
Pierwsza z nich (niekoniecznie jeśli chodzi o częstotliwość) to zupa z łuskanego grochu. Doskonała zimą czy jesienią, chociaż zdarza nam się też przygotować ja cieplejszą porą.
Zupy zazwyczaj robimy na udzie, chociaż w tym konkretnym przypadku można spokojnie dodać wędzonkę lub zamienić udo na kiełbasę. Doskonale podkreśli smak grochu.
Składniki:
1 udo lub pęto kiełbasy
włoszczyzna
groch łupany *
ziemniaki
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Z mięsa nastawiamy bulion. Groch płuczemy, przebieramy i wrzucamy razem z mięsem do wody. Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy szumowiny i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy na małym ogniu, aż groch się zacznie rozpadać. Dodajemy wtedy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z chlebem.
Oto wersja bez kiełbasy, na udzie, ale z większą ilością grochu:
* gotuję zupy w garnku o pojemności 3,9 l. Na taki garnek daję około 200 - 300 g grochu. Można jednak dać więcej, aby zupa była bardziej gęsta.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/01/Zupa-z-luskanego-grochu.html