Wykonanie
Chlebków bananowych robiłam już kilka (kilkanaście?). Jednak w wersji czekoladowej po raz pierwszy. Przyznam, że jest wspaniały. Chyba bardziej
czekoladowy niż
bananowy. Przepis znalazłam na Swapna's Cuisine i delikatnie go zmieniłam.
Składniki:230 gram
mąki pszennej pełnoziarnistej30 gram ciemnego
kakao150 gram
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody¼ łyżeczki
soli80 g
orzechów włoskich1
jajko2 łyżki
jogurtu60 ml
oleju3 dojrzałe
banany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj keksówkę o długości 23 cm (ja wykładam papierem do pieczenia).
Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj.
Banany rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj
jajko,
jogurt,
olej i ekstrakt. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane
orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasta nie trzeba wyrabiać robotem. Ja mieszałam widelcem, aż do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz 55 - 65 minut, aż do suchego patyczka. Ostudź na kratce przed podaniem.