Wykonanie
Bananowe fantazje o aromacie
orzechowych kwiatów...
Właśnie otrzymaliśmy w prezencie od serwisu Smakujegotuje.pl urocze, kolorowe, silikonowe foremki do muffinek. Postanowiliśmy je szybko przetestować. Świetnie się sprawdziły.
Bananowe muffinki z
orzechami włoskimi wyszły bajecznie.Składniki:4 dojrzałe
banany,garść
orzechów włoskich (około 25 g),1/2 szklanki
cukru trzcinowego,2 łyżki
cukru waniliowego (opcjonalnie),1/3 szklanki
oleju roślinnego,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1
jajko,łyżeczka
sody oczyszczonej,łyżeczka
proszku do pieczenia.Jak to zrobić?
Banany obieramy ze skórek i rozgniatamy widelcem. Następnie wrzucamy je do miski, wlewamy do nich
olej i wbijamy
jajko, mieszamy.Następnie do tak uzyskanej masy dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cukier. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do
jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
Orzechy włoskie siekamy drobno nożem i rozdrobnione dodajemy do ciasta, mieszamy.Przelewamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy przez około 25-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 ° C .
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))