ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej dyni razy dwa

Sałatka z pieczonej dyni razy dwa

nazwa

Wykonanie

Na zakończenie Festiwalu Dyniowego sałatka z pieczoną dynią w dwóch wersjach. Dlaczego w dwóch? Zrobiłam sałatkę, zrobiłam jej zdjęcia i wtedy sobie przypomniałam, że specjalnie do tej sałatki kupiłam granaty. Powstała więc wersja druga.
Co do dressingu. Miałam straszną ochotę na dressing żurawinowy. Poszperałam i znalazłam tutaj . Niestety nie chciało mi się przeczytać komentarzy - wielki błąd. Dressing wyszedł mocno cebulowy i baaaardzo gęsty, chociaż nie dałam tyle cebuli ile było w oryginalnym przepisie. Podam więc wersję poprawioną, chociaż na zdjęciach jest wersja gęsta, niemniej jednak dobra.
Składniki:
1 dynia butternut (moja była mała)
100 g rukoli (lub mieszanki sałat)
100 g sera brie
1 garść orzechów pekan
1 garść pestek dyni
1 - 2 łyżki oliwy
Sos:
1/2 filiżanki żurawin
1/4 filiżanki octu balsamicznego
pół czerwonej cebuli, posiekanej
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy Dijon
1 filiżanka oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (oddzielając gniazdo nasienne). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 - 30 minut, aż dynia zmięknie.
W między czasie na suchej patelni prażymy orzechy i ziarna dyni.
Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki (poza olejem) dokładnie miksujemy. Następnie powoli dolewamy olej nadal miksując. Doprawiamy do smaku
Na talerze wykładamy umytą i osuszoną rukolę, dodajemy upieczoną dynię, orzechy i pestki, oraz pokrojony ser. Polewamy dressingiem i podajemy.
Nie macie ochoty przyrządzać dressingu? W takim razie wersja numer dwa jest dla Was. Zamiast dressingu potrzebny będzie 1 owoc granatu.
Składniki:
j.w.
plus 1 owoc granatu
Wykonanie:
j.w. Nad gotową sałatką wyciskamy owoc granatu, tak aby ziarenka i sok pokryły sałatkę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/10/Salatka-z-pieczonej-dyni-razy-dwa.html