ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rukolą, gorącym serem kozim w migdałach i granatem

Sałatka z rukolą, gorącym serem kozim w migdałach i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
2 szklanki rukoli
1/4 owocu granatu
200 g sera koziego w roladce (np. takiego)
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki płatków migdałów
6 łyżek żurawiny ze słoiczka
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz (np. zmielony kolorowy)
Przygotowanie
Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć z boku talerza. Dodać wyłuskane* ziarenka granatu. Połowę żurawiny wymieszać z octem balsamicznym, rozsmarować na talerzu, to samo zrobić z resztą żurawiny.
Serek kozi pokroić na około 1,5 cm plasterki. Maczać w oliwie a następnie obłożyć z dwóch stron płatkami migdałów. Obsmażyć na patelni z dwóch stron na lekko złoty kolor, po około minucie z każdej strony.
Ser wyłożyć na talerze. Rukolę doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie skropić oliwą.
Wskazówki
* jak wyłuskać ziarenka z granatu: najpierw przyciąć górną i dolną część owocu (grubą skórkę), następnie pokroić owoc na 4 ćwiartki (jak jabłko). Z takich cząstek ziarenka już łatwo jest wyłuskać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_kozim_serem_granatem/przepis.html