ßßß Cookit - przepis na Domowe pesto z rukoli

Domowe pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Zabieram Was ze soba w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (moze to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotopniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach - do sałatek, kanapek czy mięs.
Do przygotowania pesto potrzebujemy:
- garść świeżej rukoli
- kawałek parmezanu
- odrobina płatków migdałów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy.
I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/05/domowe-pesto-z-rukoli.html