ßßß Cookit - przepis na Tort różowy

Tort różowy

nazwa

Wykonanie

Zadanie nie było łatwe. Miał być tort na drugie urodziny dla mojej siostrzenicy, ale miał być bezmleczny. Do tego wymyśliłam sobie, że spróbuję zrobić masę z pianek marshmallow. Troszkę zabawy z tym jest, dlatego na razie była jednokolorowa. Następnym razem spróbuję jeszcze pobawić się z kolorami. A tort? Zniknął jednego dnia.
Składniki na biszkopt (tortownica śr. 25 cm):
8 jaj
ponad szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę budyniową:
400 ml mleka sojowego (może być zwykłe)
1 budyń (u mnie wiśniowy)
cukier puder (do smaku, ja dałam 3 łyżki)
125 margaryny bezmlecznej (lub masła)
Wykonanie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dając jednak trochę mniej mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, aż będzie puszysta. Dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Jeśli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder.
Masa z pianek marshmallow:
190 g pianek marshmallow
ok. 250 g cukru pudru
2 łyżki wody
+ olej, mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy pianki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pianki się rozpuszczą (możemy też rozpuszczać w kąpieli wodnej). Stopniowo dodajemy część cukru pudru i mieszamy. Ręce smarujemy olejem i masę wykładamy na blat wysmarowany olejem. Dodajemy dalej cukier puder i zagniatamy masę, aż będzie plastyczna. Gotową masę rozwałkowujemy. Najlepiej robić to na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie tortu. Przekrojony biszkopt nasączamy (na nasączałam sokiem malinowym) i przekładamy masą budyniową. Masą budyniową smarujemy też boki i wierzch. Na taki biszkopt kładziemy masę z pianek marshmallow. Wyrównujemy i obcinamy dół. Z reszty masy możemy wyciąć kształty do ozdoby.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Tort-rozowy.html