ßßß Cookit - przepis na "Delicje" - pyszne ciasto

"Delicje" - pyszne ciasto

nazwa

Wykonanie

Witajcie,
dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na ciasto, które u mnie zawojowało. W okresie przedświątecznym w mojej rodzinie jest bardzo dużo imienin. Na każde z nich jestem przymuszona do zrobienia owego ciasta. Przepis dostałam od koleżanki. Tak naprawdę był "bezimienny" więc nazwaliśmy go "Delicje". Potoczna nazwa mojej mamy "Cycki" :) nazwijcie jak chcecie.
Składniki na biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Biszkopt udaje mi się zawsze.
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania szklistej masy - tak by trzepaczka pozostawiała ślady.
Potem rezygnujemy z miksera a bierzemy się najlepiej za drewnianą łyżkę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i porcjami dokładamy do masy.
Gdy masa jest gładka przekładamy całość do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Po tym czasie przekrawamy ciasto na pół. Warstwę spodnią wkładamy z powrotem do brytfanny i nasączamy gorzką herbatą (dla smakoszy z dodatkiem alkoholu). W warstwie wierzchniej wykrawamy kieliszkiem lub szklaneczką koła.
Krem/budyń
Ja z reguły idę na łatwiznę i kupuję 2 budynie w proszku. Gotuję je w ilości mleka jak na jeden. Do jeszcze ciepłego dokładam 3/4 kostki masła roślinnego. Wszystko razem wymieszać lub szybciej zmiksować. Ja wolę miksowanie bo wtedy masło szybciej się rozpuszcza i całość tworzy jednolita masę.
Przekładam jeszcze ciepły budyń na biszkopt i przykrywam tym z wykrojonymi kółkami.
W międzyczasie rozpuszczam dwie galaretki w ilości wody jak na jedną.
Gdy zaczyna tężeć, a raczej gdy już prawie stężała, jest "glutkowata" ale jeszcze ciut lejąca. Nie wiem jak wam wytłumaczyć. Galaretka w formie na kilka minut przed zastygnięciem. o!
Władam ją wtedy w wykrojone otwory i przykrywam pozostałością ciasta, czyli kołami.
Kwestia dekorowania zależy od was. Wystarczy tylko trochę wyobraźni.
Niestety nie zdążyłam zrobić reszty zdjęć. Ciasto szybko zostało zabrane do babci na imieniny :)
Smacznego!
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/12/delicje-pyszne-ciasto.html