Wykonanie
Ten przepis pojawił się już na blogu, być może nawet kilka
razy. Zawsze jednak przy okazji jakiegoś
tortu. Ponieważ dostałam informację, że nie jest łatwo znaleźć taki przepis, postanowiłam pokazać go tutaj oddzielnie.
Składniki (blacha 25 cm):ponad szklanka
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy z
cukrem, a następnie dodajmy po 1
żółtku nadal ubijając. Na koniec delikatnie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Ten konkretny
biszkopt po upieczeniu rzuciłam (w formie) na podłogę z wysokości 60 cm (tak jak w tym przepisie)Ostudzony
biszkopt kroimy na 3 lub 4 blaty