Wykonanie
Pierwszy przepis, który wypróbowałam z mojego nowego nabytku "Low fat meals in minutes". Musiałam się z tym przepisem pośpieszyć bo albo teraz, albo dopiero za rok. A przecież takie cudo nie mogło czekać.

Składniki:2 łyżki
oliwy600 g
szparag(ów?)1/2 łyżeczki
papryki w proszku1
cebula posiekana2 ząbki
czosnku500 g dojrzałych
pomidorów1
papryczka chilli, posiekana (nie dałam)1 łyżka drobnego
cukru250 g
ryżu do risotto600 ml wrzątkuszczypta
szafranu (dałam łyżeczkę
kurkumy)
sól,
pieprzliście
bazylii do dekaracji (zapomniałam o nich)Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać 1 łyżkę
oliwy w patelni, dodać
szparagi pokrojone na kawałki, smażyć 3-4 minuty, posypać
papryką. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego.Dodać pozostałą
oliwę, usmażyć
cebulę i
czosnek przez 4-5 minut. Dodać pokrojone
pomidory,
chilli i
cukier. Doprawić
solą i
pieprzem, smażyć około 2 minuty. Przełożyć na
szparagi i włożyć na dolną półkę piekarnika.
Ryż wsypać do drugiego naczynia żaroodpornego, zalać wrzątkiem, dodać
szafran (
kurkumę). Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na półkę wyżej niż
szparagi. Piec 20-25 minut aż cała
woda zostanie wchłonięta a
szparagi będą miękkie. Gotowy
ryż poruszać widelcem i wyłożyć na ogrzane talerze. Na to położyć
szparagi i
pomidory, posypać liśćmi
bazylii.

/wydrukuj przepis/