Wykonanie
Od dłuższego czasu zamiast kupować granole sklepowe robię je sama. Jak na razie wypróbowałam 2 rodzaje:
orzechową i
czekoladową ( a tak naprawdę
kakaową). Ten konkretny przepis jest oparty na przepisie na Granolę Nigelli znaleziony tutaj oraz na przepisie Truskawkowej Ani, które modyfikuję w zależności od posiadanych skłaników. Muszę przyznać, że granola stoi sobie u nas na blacie kuchennym w specjalnym słoju i nic jej sie nie dzieje. A
słój jest duży i nie znika w przeciągu tygodnia. Uwielbiam sypnąc sobie garść granoli do porannego lub wieczornego
jogurtu.
Składniki:450 g
płatków owsianych120 g
ziaren słonecznika120 g
sezamu2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka suszonego
imbiru6 łyżek płynnego
mioduok. 50 g
brązowego cukru (raz dałam, a raz nie i też była super)1/2 łyzeczki
soli2 łyżki
oleju arachidowego70 g
orzechów laskowych2 łyżeczki
kakako175 g
musu jabłkowegoWykonanie:Wszystkie składniki mieszam, rozkładam na blasze. Piekę ok. 40 minut w 170 st. C.W czasie pieczenia kilkakrotnie mieszam.Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w pikarniku./wydrukuj przepis/