Wykonanie
Uzależniłam się od domowej granoli. Jak tylko kończy się jeden słoik, pojawia się następny (no dobrze, robię 2 od razu). Zawszę robię z tych składników, które akurat są w domu i zawsze smak idealny. Tym razem, zupełnie przez przypadek, odkryłam sposób na zrobienie super chrupiącej granoli. Ponieważ w
między czasie urósł mi
chleb, musiałam wyjąc granolę z piekarnika po 20 minutach. Dopiekłam ją
potem ponownie. To było to.
Składniki:450 g
płatków owsianych150 g
ziaren słonecznika150 g posiekanych
orzechów laskowych100 g pestek dyni160 g
sezamu1 łyżeczka suszonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
miodu150 ml soku z
jabłek2 łyżki
olejuWykonanie:Wszystkie suche składniki i
przyprawy mieszamy dokładnie. Dodajemy
miód, sok i
olej, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach (aby uzyskać bardziej chrupiącą granolę polecam piec 20 minut, przestudzić i piec kolejnych 20). Mieszamy 2 -3
razy w trakcie pieczenia. Kiedy granola ostygnie przekładamy do szczelnego słoja.
/wydrukuj przepis/