ßßß Cookit - przepis na Granola

Granola

nazwa

Wykonanie

Uzależniłam się od domowej granoli. Jak tylko kończy się jeden słoik, pojawia się następny (no dobrze, robię 2 od razu). Zawszę robię z tych składników, które akurat są w domu i zawsze smak idealny. Tym razem, zupełnie przez przypadek, odkryłam sposób na zrobienie super chrupiącej granoli. Ponieważ w między czasie urósł mi chleb, musiałam wyjąc granolę z piekarnika po 20 minutach. Dopiekłam ją potem ponownie. To było to.
Składniki:
450 g płatków owsianych
150 g ziaren słonecznika
150 g posiekanych orzechów laskowych
100 g pestek dyni
160 g sezamu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki miodu
150 ml soku z jabłek
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki i przyprawy mieszamy dokładnie. Dodajemy miód, sok i olej, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach (aby uzyskać bardziej chrupiącą granolę polecam piec 20 minut, przestudzić i piec kolejnych 20). Mieszamy 2 -3 razy w trakcie pieczenia. Kiedy granola ostygnie przekładamy do szczelnego słoja.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/10/Granola.html