ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa owsianka piernikowa

Ekspresowa owsianka piernikowa

nazwa

Wykonanie

Nie pozwalam czasowi przyspieszać przed Świętami. Zwalniam ile mogę, celebruję oczekiwanie, oganiam się szybko od niekojących spraw do załatwienia. Na dobry początek dnia gotuję owsiankę grudniową - pachnącą piernikiem, gwiazdką, choinką . Nie ma w niej miodu, cukru, syropów, raptem dwa, trzy machnięcia łyżką, kilka minut na palniku i gorące, cudownie kojące śniadanie pozwala z uśmiechem rozpocząć dzień. Owsianka ekspresowa, to jest to, co tygryski lubią najbardziej, nawet te, którym zdarza się zaspać i pędzić do pracy w pośpiechu, bo ona sama się robi.
Jakoś tak się porobiło, że mniej jest w mojej kuchni smaku słodkiego. Od kilku miesięcy nie słodzę kawy, od kilkunastu lat ani kryształku cukru w herbatcie, nie smakują mi słodzone napoje, czy drinki alkoholowe, rzadziej sięgam po ciasta, a i te zawsze u mnie były raczej mniej, niż bardziej słodkie. Ekspresowa owsianka piernikowa w moim wydaniu jest mocna, pieprzna i gęsta, "dosłodzona" jedynie kawałkiem startego na tarce piernika i kilkoma śliwkami kaliformijskimi. Jeśli jednak lubisz słodkie śniadania, dodaj przypraw i ewentualnie miodu według własnego smaku, tak by dzień rozpoczął się cudownie!
proporcje na 1 osobę dla rzadszej owsianki, dodaj więcej mleka lub mniej płatków
40g mieszanki płatków owsianych i żytnich (w proporcjach 1:1)
1 pierniczek Katarzynka bez czekolady starty na tarce (lub kawałek własnego piernika)
1/3-1/2 dobrej przyprawy do piernika (bez mąki i kakao, same przyprawy korzenne)
4 pokrojone w paski śliwki kalifornijskie
250g mleka lub mleka roślinnego
kilka orzechów włoskich lub pięknie zielonych pistacji z Bronte
opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki oprócz orzechów, wsyp do garnuszka i od włączenia palnika gotuj przez 5 minut pod przykryciem na niewielkim płomieniu. Wyłącz gaz i pozostaw owsiankę na kolejne 5 minut. Ja ustawiam automatyczne wyłączanie palnika po 5 minutach i gdy wracam po porannej toalecie, owsianka czeka gotowa. Przełóż owsiankę do miseczki, posyp orzechami i jeśli będzie zbyt mało słodka, wlej cienką strużką odrobinę miodu. Miłego dnia !
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/12/ekspresowa-owsianka-piernikowa.html