Wykonanie
Zapragnęłam w tym roku choinki pełnej
ciasteczek. Zainspirowana pięknymi zdjęciami szukałam przepisu na szybkie pierniczki. Znalazłam. Jednak okazało się, że mam w domu konkretne składniki i nic więcej. A późno już, dziecię samo ze mną w domu juz gotowe do pracy. Stworzyłam wiec przepis. Wyszły pyszne. Mój Trzylatek z zapamiętaniem wykrawał mikro pierniczki swoimi małymi foremkami. Wyszły urocze. Tylko musiałam je głęboko schować, gdyż znikały w zastraszającym tempie podbierane wręcz z blachy przez małe łapki. Dodatek
mleka okazał się w nich strzałem w dziesiątkę. Pewnie jeśli czas pozwoli zrobię jeszcze tradycyjne, ale dziś zapraszam Was na zdrowsza wersje - z
mlekiem i
miodem - bez grama białego czy
brązowego cukru.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
mąki pszennej 750 - plus około 1/3 gdyby ciasto okazało się za rzadkie1
jajo1 łyżeczka
kakao3 łyżeczki
korzennej przyprawy - może być domowa lub gotowa
przyprawa do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczeniaodrobina
mleka - tyle i tylko tyle, by ciasto się skleiło - czyli jakieś 1/3 szklanki max4 kopiate łyżki
miodu1/4 kostki stopionej
margarynyWszystkie składniki zagnieść -
mleko dodać na końcu, kiedy już lekko wyrobimy resztę składników i będą jeszcze sypkie. Dodajemy go tyle, by ciasto się nam skleiło. Gotowe ciasto wałkujemy na oprószonej
mąka stolnicy i wykrawamy
ciasteczka. Nie za grubo, gdyż pierniczki lekko rosną. Im grubsze ciasto, tym będą miększe w środku. Gotowe układamy na pergaminie i pieczemy w 190'c - większe 10 minut, a mikro 5 minut. Smaczności !Gotowe możemy polukrować :)