Wykonanie
Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć
grochu czekoladowego. Jest to
groch GMO ,większy od tego na zupę
grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się ze mną i zajada z wielkim smakiem te małe pyszności!

150 g
mąki50 g posiekanej
czekolady2 łyżki
kakao60 g
cukru brązowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
przyprawy do piernika lubmieszanka
cynamonu,
imbiru,
goździków,
chilli, itp.50 g
masła1 łyżka
miodu3 łyżki
mlekaszczypta
soli
Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy
cukrem.
Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie.Życzę miłej przedświątecznej zabawy oraz ochów i achów przy konsumpcji.