Święta już dawno za nami a ja nie mam zamiaru rezygnować z tego jakże miłego nastroju. Przywołuję go gorąca czekoladą i zapachem pierniczków. A że oficjalnie rozpoczęłam akcję "Luźne Majty" i ograniczam słodycze do weekendowego minimum, piernikiem pachnie moja owsianka. Słodka i pełna bakalii. Miło wstawać, kiedy w perspektywie mam takie śniadanko!Składniki na 2 porcje:-10 łyżek płatków owsianych-2 łyżki otrębów owsianych-0,5l mleka (lub więcej)-garść rodzynek-6 suszonych śliwek-6 orzechów włoskich-1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej-1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (np. domowej)-1 łyżka miodu-kakao do oprószeniaPłatki, otręby i przyprawę mieszamy, zalewamy mlekiem, dodajemy pokrojone śliwki oraz skórkę pomarańczową i gotujemy do wchłonięcia mleka (można dodać go nieco więcej, jeśli owsianka ma być rzadka). Pod koniec gotowania dodajemy miód, rodzynki, posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek i oprószamy kakao.Smacznego!