Wykonanie
Na tym blogu do tej
pory pojawiały się tylko tanie przepisy ... i nie widzę powodu by to na razie zmieniać. Prezentuje przepis na tanie i pożywne śniadanie - owsiankę z
bakaliami. Jest to ciągle nie doceniana forma śniadania, co jest błędem ze względu na jej zdrowotne właściwości.
Płatki owsiane posiadają najlepszy złożony typ węglowodanów co powoduje że sycą i dostarczają energii na długo a dodatek
mleka i
orzechów tylko potęguje ten efekt i dostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam zwłaszcza gdy trzeba wyjść na kilka godzin i nie będzie możliwości na przekąskę.Składniki:-
płatki owsiane (około 2/3 szklanki)-garść
rodzynek-garść
orzechów włoskich-łyżeczka
miodu lub
cukru-szklanka
mlekaPrzygotowanie:
Płatki i
rodzynki zalewamy gorącą
wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Można je zalać już następnego dnia wieczorem dzięki
czemu rano będziemy
mieć gotowe śniadanie. Dodajemy pokruszone
orzechy (można użyć także ziemnych) i ewentualnie dosładzamy do smaku. Dolewamy
mleko które wcześniej można sobie podgrzać jak ktoś lubi.(Można też wszystkie składniki pieprznąć do mikrofalówki jeśli się spieszy, polecam jednak tradycyjną wersje).
Koszt: 2 zł