Wykonanie
Od wiosny do końca lata kręcę koktajle, które wypijam kilka
razy w tygodniu zamiast pierwszego albo drugiego śniadania. Gładkie, niezwykle smaczne, doprawione
ziołami i
przyprawami są tak fajne, że często uchodzą też za lekki deser. Najczęściej są to koktajle i smoothies z
owoców z
jogurtem,
maślanką,
mlekiem lub
mlekiem roślinnym. Dziś na wiosennym tarasie rozkoszuję się
słonecznym koktajlem
śniadaniowym z
bazylią i
imbirem .
Czas na dobre pożegnać się z szaroburówką za oknem. Czas na słońce, radosne nuty, energetyzujące do nowego życia jedzenie. Często dźwięki fortepianu kojarzą mi się z deszczem, ta niesamowita wersja "Last
Time" Labrintha brzmi jak orzeźwiający, wiosenny, ciepły deszcz, po którym na niebie wychodzi słońce. Posłuchajcie…Koktajl
śniadaniowy, czy może smoothie, jest świetnym rozwiązaniem na lekki, a jednak sycący posiłek, który można zabrać do pracy, na spotkanie, czy wypić gdzieś w drodze. Ja często podaję go też jako deser po obfitym obiedzie, po którym już nie ma siły na zjedzenie ciasta.
Do tego koktajlu użyj słodkich
owoców. Mogą to być
brzoskwinie,
morele lub
nektarynki bez skórki. Poza sezonem użyj
owoców z kompotu zamkniętego w słoiku. Świetnie sprawdza się też świeży
ananas . Gdy już nastanie czas
truskawek, koktajl będzie świetny z
truskawkami i łyżeczką
miodu . W sierpniu spróbujcie też wersji z mirabelkami,
renklodami albo słodkimi
gruszkami . Z każdym z tych
owoców doskonale komponuje się
bazylia, a
imbir nadaje koktajlowi cudownej ostrości.2 szklanki słodkich
owoców bez skórek (świeży
ananas,
brzoskwinie*,
nektarynki,
morele,
truskawki + łyżeczka
miodu, mirabelki +
syrop z agawy,
renklody,
gruszki)3 grube plasterki świeżego
imbirupół pęczka listków świeżej
bazylii1/2 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański Maluty)1/2 szklanki kostek
lody lub dobrej
wody (u mnie filtrowana)Z
owoców zdejmij skórki i zmiksuj dokładnie na gładki, kremowy mus razem z listkami
bazylii i
imbirem. Na końcu dodaj
jogurt,
lód lub
wodę i ponownie zmiksuj, aż koktajl będzie miał kremową konsystencję.* możesz użyć
brzoskwiń z kompotu, jeśli robisz kompoty do słoików latem lub użyć
owoców z puszki, ale bez zalewy!!