Wykonanie
Od wiosny do końca lata kręcę koktajle, które wypijam kilka
razy w tygodniu zamiast pierwszego albo drugiego śniadania. Gładkie, niezwykle smaczne, doprawione
ziołami i
przyprawami są tak fajne, że często uchodzą też za lekki deser. Najczęściej są to koktajle i smoothies z
owoców z
jogurtem,
maślanką,
mlekiem lub
mlekiem roślinnym. Dziś na wiosennym tarasie rozkoszuję się
słonecznym koktajlem
śniadaniowym z
bazylią i
imbirem .
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2014_slash_04_slash_soneczny-koktajl-z-bazylia-i-imbirem/l/-1203388684.JPG)
Czas na dobre pożegnać się z szaroburówką za oknem. Czas na słońce, radosne nuty, energetyzujące do nowego życia jedzenie. Często dźwięki fortepianu kojarzą mi się z deszczem, ta niesamowita wersja "Last
Time" Labrintha brzmi jak orzeźwiający, wiosenny, ciepły deszcz, po którym na niebie wychodzi słońce. Posłuchajcie…Koktajl
śniadaniowy, czy może smoothie, jest świetnym rozwiązaniem na lekki, a jednak sycący posiłek, który można zabrać do pracy, na spotkanie, czy wypić gdzieś w drodze. Ja często podaję go też jako deser po obfitym obiedzie, po którym już nie ma siły na zjedzenie ciasta.
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2014_slash_04_slash_soneczny-koktajl-z-bazylia-i-imbirem/l/-1605995120.JPG)
Do tego koktajlu użyj słodkich
owoców. Mogą to być
brzoskwinie,
morele lub
nektarynki bez skórki. Poza sezonem użyj
owoców z kompotu zamkniętego w słoiku. Świetnie sprawdza się też świeży
ananas . Gdy już nastanie czas
truskawek, koktajl będzie świetny z
truskawkami i łyżeczką
miodu . W sierpniu spróbujcie też wersji z mirabelkami,
renklodami albo słodkimi
gruszkami . Z każdym z tych
owoców doskonale komponuje się
bazylia, a
imbir nadaje koktajlowi cudownej ostrości.2 szklanki słodkich
owoców bez skórek (świeży
ananas,
brzoskwinie*,
nektarynki,
morele,
truskawki + łyżeczka
miodu, mirabelki +
syrop z agawy,
renklody,
gruszki)3 grube plasterki świeżego
imbirupół pęczka listków świeżej
bazylii1/2 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański Maluty)1/2 szklanki kostek
lody lub dobrej
wody (u mnie filtrowana)Z
owoców zdejmij skórki i zmiksuj dokładnie na gładki, kremowy mus razem z listkami
bazylii i
imbirem. Na końcu dodaj
jogurt,
lód lub
wodę i ponownie zmiksuj, aż koktajl będzie miał kremową konsystencję.* możesz użyć
brzoskwiń z kompotu, jeśli robisz kompoty do słoików latem lub użyć
owoców z puszki, ale bez zalewy!!