Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na kolorowe, wiosenne śniadanie, pełne witamin i błonnika. Propozycja ma jedynie 250 kalorii, dlatego polecam ją raczej na II śniadanie lub deser. Jeśli chcemy zjeść ją na I śniadanie, warto dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;)Składniki (2 porcje)1/2 szklanki
płatków jęczmiennych/owsianych8
truskawek1
gruszkałyżka
wiórków kokosowych180 g
jogurtu naturalnegoszczypta
imbiruszczypta
cynamonułyżka
syropu z agawy lub
miodu (opcjonalnie)
Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach
gruszki.
Jogurt mieszamy z
imbirem i
cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone
truskawki i
gruszki, ewentualnie polewamy
syropem z agawy/miodem.