Wykonanie
Ćwierki ptaszkają, że zima już sobie poszła i mamy wyglądać wiosny.
Powiem Wam, że zima mi nie dokuczyła, ale już się cieszę na cieplejsze, bardziej
słoneczne i coraz dłuższe dni. Lubię kiedy wszystko dookoła zaczyna kiełkować, zazielenia się soczyście i zakwita. Postanowiłam przywołać trochę wiosny szykując coś dobrego do picia. Dobrego i zdrowego, zobaczcie sami !Wolisz inne
owocowe smaki albo nie przepadasz za
szpinakiem ? Zobacz przepis na Smoothie z
ananasa i
bazylii albo Smoothie z
truskawek i
ziół .
czas przygotowania : 5 minutskładniki na 2 porcje :250 ml świeżego
soku jabłkowego1 średnia
gruszka2 garści
młodych liści
szpinaku1 łyżka świeżych listków
melisy3 łyżki
oleju lnianego Lenvitolew. 2-3 łyżki kruszonego
lodusposób przygotowania : liście
szpinaku i
melisy opłukałam i osączyłam.
Gruszkę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i obrałam ze skórki - jeśli skórka nie jest zbyt gruba i twarda to można ją zostawić.Do dzbanka blendera wrzuciłam pokrojoną grubo
gruszkę, liście
szpinaku i
melisę. Dolałam sok świeżo wyciśnięty z
jabłek i
olej. Jeśli wolicie mocno schłodzone
napoje możecie dodać trochę pokruszonego
lodu. Miksowałam kilka chwil aż płyn stał się dość jednolity. Przelałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu.Koktajl jest bardzo orzeźwiający i pyszny. Nie trzeba go dosładzać bo
owoce są naturalnie słodkie. Dodatek dobrego, zdrowego
oleju pozwala wzbogacić wartość koktajlu o zdrowe kwasy omega-3, pomaga organizmowi lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a poza tym po zmiksowaniu nadaje napojowi przyjemnej aksamitności.
Do koktajlu dodałam
olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy, LenVitol, który produkuje firma Oleofarm . Cytuję za producentem: "
Olej lniany LenVitol ® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we
krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA)."