Wykonanie
Od kiedy mam swojego dostawcę ekologicznych
kurczaków, delikatne
mięso tych ptaków częściej gości na naszym
stole. Był taki czas, kiedy
kurczaków nie jedliśmy wcale. Te z masowych hodowli nigdy nie były dla mnie dobrym wyborem, a do wiejskiego kurczęcia nie zawsze miałam dostęp. Tym razem na niedzielny obiad zagościł u nas
kurczak miodowy marynowany w
mleku,
kurczak, który mi się przyśnił. Upieczcie go koniecznie!
Zawsze, gdy zabieram się do pisania nowego postu, albo wymyślam potrawę, układam w trakcie nową playlistę. Na mroźne dni, na leniwe niedziele, na gorące wieczory i energetyczne poranki. Ale czasem przez przypadek udaje mi się wyszperać cudzą listę. Tym razem to lista ułożona przez Spotify " Sweet Winter Songs ", ponad 2 , 5 godziny pięęęęknych dźwięków! W leniwy, niespieszny weekend przy kominku, brzmi po prostu cudownie! Posłuchajcie…Brzydzę się
kurczaków hodowlanych. Nie próbuję sobie nawet przypominać czym są karmione, w jakich warunkach i stresie żyją. Wolę zjeść dobry
makaron z warzywami, nie muszę wybierać
mięsa, jeśli nie mam do niego zaufania. Ale od kilku miesięcy mam swojego dostawcę ekologicznych kurcząt perliczek i kapłonów. Jesli piekę
kurczaka w całości, to właśnie tego ekologicznego. Jeśli potrzebuję do potrawy
kurczaka porcjowanego (udka, skrzydełka, czy piersi), wybieram
kurczaka zagrodowego.Na niedzielny obiad podaję delikatne, mięciutkie
mięso kurczaka z obłędnie rumianą skórką. Był już pieczony na puszce
piwa, nasz dotychczas ulubiony doskonały
kurczak pieczony po polsku, niebawem znów upiekę
kurczaka w klementynkach, a tymczasem kilka dni temu przyśnił mi się nowy przepis. Nie, wcale nie żartuję, obudziłam się przed 5 rano odurzona aromatem potrawy, którą piekłam w czasie snu. Od razu spisałam przepis -
mleko,
śmietanka,
miód,
czosnek i
cytryna. Sen było o tym, że nie chcę być chora i profilaktycznie wypiję kubek gorącego
mleka z
miodem,
masłem i
czosnkiem. I taka jeszcze "niechora" miałam piec
kurczaka na obiad. Stałam z nożycami do drobiu w rękach i zastanawiałam się upiec w całości, czy może najpierw pociąć i piec w częściach. We śnie upiekłam
kurczaka w całości i oblewałam go takim
mlekiem z
miodem i
czosnkiem. Cudownie pachniał i miał obłędnie chrupiącą skórkę, którą rozcinały ostre nożyce. I wiecie, upiekłam go w ostatnią niedzielę wyszedł cudowny! Po prostu wyśniony :)
Jeszcze w trakcie obiadu zapytałam domowników jakiego pieczonego
kurczaka lubią najbardziej (tu wymieniłam kilka opcji). Ku mojemu zaskoczeniu,
kurczak pieczony po polsku został zdetronizowany! Oto nowym
hitem na niedzielny obiad w naszym domu stał się
kurczak miodowy z
czosnkiem i
rozmarynem . Wprost fantastycznie się czułam mogąc urealnić sen, szczególnie, gdy ten sen okazał się smakować na półmisku :)Sen śniłam ze środy na czwartek. Natychmiast po spisaniu przepisu, o świcie szperałam w sklepach internetowych z kuchennymi utensyliami. Nie, do piątku nawet kurierem nie dojdzie, nie zdążyłam też przed weekendem wybrać się do stolicy po nożyce do drobiu, ale kilka dni później popędziłam do sklepu. Znów
będę piec
kurczaka, nożyce będą jak znalazł !
Kurczak miodowy jest bardzo delikatny, z delikatnie słodkawą, mocno chrupiącą skórką.
Mięso przesycone jest aromatem
czosnku i
rozmarynu z lekką nutą
cytryny. Doskonale smakują do niego
rozmarynowe pieczone
ziemniaki.1
kurczak ekologiczny lub zagrodowy o wadze ok 2 kg
sól i
pieprz2 litry
mleka100g miękkiego
masła4 gałązki
rozmarynuskórka otarta z 1
cytryny (oczywiście wyszorowanej i sparzonej)główka
czosnku100ml
śmietanki kremówki 30-36%1 łyżka
miodu o intensywnym smaku (gryczany lub spadziowy)
Kurczaka umyj i osusz, usuń szyję pozostawiając kawałek skóry, obetnij lotki skrzydeł.
Kurczaka włóż go do wysokiego, wąskiego garnka i zalej
mlekiem. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij
kurczaka z
mleka i dokładnie osusz. Ostrożnie, starając się nie rozerwać, oddziel skórę od piersi, by powstała kieszeń (jak widać na zdjęciu wyżej, mi się to nie udało).
Kurczaka posól i oprósz
pieprzem w środku i na zewnątrz. Odstaw na 1-2 godziny, by
kurczak doszedł do temperatury pokojowej.Posiekaj igiełki z 2 gałązek
rozmarynu, 5 ząbków
czosnku obierz i zetrzyj na tarce (pozostałe ząbki
czosnku pozostaw w łupinach). Utrzyj
masło z posiekanym
rozmarynem,
skórką cytryny i startym
czosnkiem. Połowę
masła włóż w kieszeń pod skórą na piersi. Pozostałe
masło włóż do wnętrza
tuszki. Do środka wsyp też pozostałe ząbki
czosnku (te w łupinach) i gałązki
rozmarynu (również te bez igiełek) i zepnij wykałaczką skórę zamykając
tuszkę. Zwiąż nóżki i ułóż
kurczaka w blaszce, w której będzie się piekł.Łączny czas pieczenia ok 2,5 godziny (dla
kurczaka o wadze ok 2,5kg).Wstaw
kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz godzinę. Po tym czasie obróć
tuszkę na drugą stronę i piecz kolejne 40 minut. Podgrzej lekko
śmietankę i wymieszaj z
miodem. Polej
tuszkę miodową śmietanką i piecz jeszcze 10-20 minut, po czym obróć z powrotem piersiami do góry i polej pozostałą
śmietanką z
miodem. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ostatnie 20-25 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona, a
śmietanką z
miodem zapiecze się na wierzchu. Podawaj
kurczaka z
ziemniakami rozmarynowymi (wstawia się je w blaszce do pieca na ostatnie 25 minut pieczenia
kurczaka).
Ziemniaki rozmarynoweKilka średniej wielkości
ziemniaków o zbliżonym kształcie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie (ok 20 minut).
Potem odlej
wodę, wystudź i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż ćwiartki
ziemniaków w blaszce,
skrop oliwą i ułóż wiórki
masła. Posyp
ziemniaki solą igiełkami
rozmarynu. Piecz ok 25 minut w piecu rozgrzanym do 180°C (czyli przez ostatni czas razem z
kurczakiem z przepisu wyżej).