Wykonanie
Z łota chrupiąca skórka, słodkawy,
miodowy posmak i soczyste
mięso to znaki rozpoznawcze tego przepysznego
kurczaka.
Składnikisprawiony
kurczak o wadze około 1,5 kg6-8 ząbków
czosnkukostka
masła1/2 szklanki
oleju3 łyżki płynnego
miodu1/4 szklanki
piwa + butelka2 łyżki suszonego
rozmarynusól,
pieprzdo dekoracji:gałązki
rozmarynu,
cytrynySposób przygotowaniaPól kostki
masła rozpuścić, wymieszać z
olejem, przeciśniętym ząbkiem
czosnku,
rozmarynem,
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim
kurczaka (także wewnątrz).
Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem
kurczaka nabijamy na butelkę od
piwa wypełnioną w 1/4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy
kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami
wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając
mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę
masła roztopić i wymieszać z
miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie
kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego
kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami
rozmarynu,
sałatą rzymską i/lub ćwiartkami
cytryny.