ßßß Cookit - przepis na Kasza manna na mleku

Kasza manna na mleku

nazwa

Wykonanie

Podobno w dzieciństwie byłam niejadkiem. Ja zupełnie tego nie pamiętam. No może poza przemycaniu przez babcię mięsa i ziemniaków "w buraczkach", które kochałam nad życie. Mam też w głowie wspomnienie z czasów nastoletnich, gdy prosiłam o większa porcję na obiad niż ta przewidziana dla mojego ojca. No przynajmniej ziemniaków musiało być więcej. Krążyła swego czasu taka opowieść o mnie, że jadłam godzinami, a nawet potrafiłam zasnąć nad talerzem ponoć mojej ulubionej czarnej kaszki .
Ta czarna kaszka to nic innego jak kasza manna gotowana na mleku z cukrem i kakao. Ponoć ją uwielbiałam, chociaż bliższa jest mi myśl, że to jedyne co jadałam z chęcią. Ostatnio oglądałam reklamę telewizyjną w której ruda "pani dyrektor staje się dzieckiem jedząc waniliową kaszkę manną" . I tu leciała reklama proszku, który wsypuje się do kubka, zalewa czymś gorącym (reklama nie precyzowała czym) i zjadało się taką kaszkę manną, kisiel malinowy albo budyń czekoladowy. I ja się pytam PO CO??? Po co kupować torebkę z proszkiem, skoro domowy kisiel jest tak banalnie prosty, a kasza manna na mleku to już szczyt prostoty? Czy naprawdę wszystko musi być superekspresowoszybkie ? i z proszku? i być kolorowe?
Ja gotuję kaszkę manną w 4 minuty, serio. Można ją podać z czym lubicie - z miodem i orzechami, z łyżką domowego dżemu, z obłędną konfiturą wiśniową albo suszonymi domowym sposobem wiśniami i wiórkami deserowej czekolady.
150ml mleka (lub 100ml mleka kokosowego i 50ml wody)
20-25g kaszy manny
szczypta soli
dodatki jakie lubisz: suszone owoce, orzechy, wiórki czekolady, a do posłodzenia miód, łyżka swojskiego dżemu, konfitury wiśniowej albo syropu malinowego
Zagotuj mleko ze szczypta soli, na wrzące mleko wsypuj strumieniem kaszę manną cały czas mieszając. Mieszaj jeszcze przez minutę i gotowe. UWAGA - gęstość reguluj ilością wsypywanej kaszy - gdy już wygląda na "prawie dobrą" więcej nie syp! Kaszka zgęstnieje jeszcze trochę. 20g kaszy manny na 150ml mleka to jest "średnia gęstość".
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/01/kaszka-manna-na-mleku.html