Wykonanie

A więc zima... w końcu... moja rodzinka szaleje na górce w zaspach śniegu, z daleka widzę tylko różowy pomponik mojej córci, a ja w moim królestwie - przygotuję im
chleb z
miodem, jest fantastyczny jako niezbyt słodka przekąska.SKŁADNIKI1/2 kg
mąki pszennej1 1/2 szklanki
mleka50 g rozpuszczonego
masła40 g
drożdży1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soli3 łyżki
wodyMleko,
masło,
miód,
sól,
wodę i
drożdże dokładnie mieszamy i stopniowo dosypujemy
mąkę wyrabiając ciasto. Następnie przekładamy je do foremki (moja ma długość 28 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 15 minut - w tym czasie
chleb pięknie wyrasta, po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Chlebek można posypać po wierzchu
sezamem,
płatkami migdałowymi lub
słonecznikiem.

Chlebek jest idealny do
dżemów,
czekolady,
masła orzechowego lub sam:)P.S.Pamiętajcie, by sprawdzić wypieczenie
chlebka patyczkiem - musi być suchy.