Wykonanie
Znacie może to przysłowie "lepszy rydz niż nic"? No jak to… przecież rydz to szlachetny
grzyb, rarytas kulinarny, to jakiś brak logiki mógłby tu wyniknąć? Otóż przysłowie dotyczy… lnianki siewnej, zboża o rdzawym kolorze nasion, zwanej "rydzem".
Olej z tej rośliny, to
olej rydzowy, podaję to do
śledzia i pysznej zupy z
kalarepy i pieczonych warzyw.
Słucham
Sereny Ryder, ciasto
czekoladowe właśnie się piecze. Talerz gęstej zupy, nowy kryminał na Kindle i spokój w domu. Jesienno-zimowe popołudnia mają swoje uroki. Posłuchajcie "Weak In The Knees" ...Z tą lnianką siewną i rydzowym przysłowiem to jest tak, że roślina rośnie niemal jak chwast, porastała ugory i najgorsze gleby, na których nic nie chciało rosnąć. To stąd powiedzenie "lepszy rydz niż nic". Bo z takiego "rydzyka", "ryżyka", czy "rydza" (ludowe nazwy lnianki siewnej) można wytłoczyć fantastyczny, bardzo zdrowy
olej.
Olej rydzowy ma nieco korzenny,
orzechowy smak. Jest doskonały do tłuczonych
ziemniaków,
śledzi, czy dosmaczenia zupy warzywnej.
Olej rydzowy zawiera aż 90% kwasów nienasyconych, w tym 54 % omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1, a także dużo naturalnych antyoksydantów.
Olej ma dość długi termin przydatności, a po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
Dzieci zabierają
kalarepę do szkoły na drugie śniadanie, co bywa czasem powodem do "szpanu". Czasem robię z
kalarepy chłodnik, a w zimne popołudnia, ciepłą, rozgrzewającą zupę z
imbirem i pieczonymi warzywami. Jest bardzo prosta i super smaczna. Doprawiam ją
olejem rydzowym, bo nadaje jej dodatkowo ciekawej nuty smakowej. Używacie w kuchni
oleju rydzowego? Do czego najczęściej?
Jeśli chcesz, by zupa zachowała jasny kolor, nie używaj zbyt dużo
marchewki, najlepsze będą jasne warzywa korzeniowe i 2-3
ziemniaki. Zupa jest z
serii gęstych i treściwych. Naprawdę fajnei rozgrzewa dzięki imbirowi.5 sporych kalarepek1
marchew2
pietruszki1
seler2-3
ziemniaki typ C - mączystyok 5-7 cm kawałek
imbiru500ml
mlekakilka łyżek
oleju rydzowego
sól i
pieprz do smaku
Pietruszkę,
selera i
marchew wyszoruj, pokrój na nieco mniejsze części i upiecz ok 30-40 minut w piekarniku, aż będą miękkie, ale nie brązowe.
Kalarepki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zalej
mlekiem. Dodaj starty na tarce
imbir i 1/2 łyżeczki
soli. Gotuj do miękkości
kalarepy, a
potem dodaj upieczone warzywa i dokładnie zmiksuj. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Gdyby zupa była zbyt gęsta, rozrzedź ją
mlekiem. Podawaj skropione
olejem rydzowym.