Wykonanie
Kremowe zupy chyba każdy kocha. Dzisiaj wersja z
cukinią. Kto lubi to warzywo na pewno będzie zadowolony. Polecam taka zupę również osobom, które muszą jeść lekkostrawnie.
Składniki:2
cukiniemała
pietruszka w korzeniukawałek
selera2 średnie
ziemniaki200 ml
mlekałyżka
oleju500 ml
bulionu drobiowegosól i
pieprzPrzygotowanie:
Pietruszkę,
seler,
ziemniaki oraz
cukinię pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej i usmażyć na nim warzywa - najpierw te twarde, na koniec dorzucić
cukinię. Całość zalać
bulionem i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać do zupy
mleko, doprawić ją według uznania
solą i
pieprzem. Poczekać aż całość się zagotuje. Zdjąć zupę z gazu i zmiksować na bardzo gładki krem - gdyby był za gęsty można go rozrzedzić
bulionem lub
mlekiem.Ja podałam zupę z
groszkiem ptysiowym. Uwielbiam ten z Lidla (soup perals RIVERCOTE), bo powoli nasiąka płynem i długo jest chrupiący.
Bon appétit!