ßßß Cookit - przepis na Śledź w grzańcu z piernikiem wg Agaty Wojdy

Śledź w grzańcu z piernikiem wg Agaty Wojdy

nazwa

Wykonanie

Nie mam pojęcia kiedy znów Święta ułożą się tak, jak w tym roku. Jak dla mnie Wigilia zawsze mogłaby być we wtorki, jak w grudniu 2013. Cały weekend na kupno świątecznej ryby na targu, potem jeszcze poniedziałek na podgonienie ostatnich potraw świątecznych, a we wtorek to już relaks, kąpiel, parfjumy i nogi do góry w oczekiwaniu na wigilijną wieczerzę . No i tak na ostatnia chwilę zrobiłam śledzie wg Agaty Wojdy .
Śledź jest prosty do zrobienia jak drut, w zasadzie na 2-3 dni przed świętami to już wszystkie składniki i tak są w kuchni, to może chociaż z połowy warto tak zrobić? Śledź jest słodki, mięciutki i bardzo delikatny. Konfitura z cebuli wspaniale się komponuje nutą słoności ryby i chrupiącymi wiórkami piernika na wierzchu. Fajny jest, bardzo ciekawy ten śledź.
podaję za oryginałem z KUKBUK-a
6 płatów śledzi matjasów
150-200g domowego lub gotowego grzanego wina, ale zimnego, bez podgrzewania
300g cebuli cukrowej
ok 2cm kawałek startego świeżego imbiru
2 łyżki oleju z pestek winogron
100ml octu jabłkowego
3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
spora szczypta cynamonu
kilka pierników własnej produkcji
Filety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj wodę 2-3 razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz śledzie i wymocz przez godzinę w mleku, potem wypucz z mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku śledzia czy to "już".
Śledzie zalej zimnym "grzańcem" z wina i odstaw na 2 godziny.
Pokrój cebulę w średniej grubości piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju, Dodaj starty na tarce imbir, cukier i ocet. Zmniejsz ogień i smaż na małym oleju na kleista, gęstą konfiturę. Pod koniec dopraw ją cynamonem i odstaw do wystudzenia.
Filety odcedź w zalewy, pokrój na spore kawałki i układaj w słoiku warstwami na przemian z konfiturą cebulową. Każdą warstwę posyp startym na grubej tarce piernikiem. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze trochę okruchów piernikowych na wierzch. Taki śledź doskonale smakuje na kromce domowego chleba .
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/sledz-w-grzancu-z-piernikiem.html