ßßß Cookit - przepis na Wykwintne śledzie w cytrynie

Wykwintne śledzie w cytrynie

nazwa

Wykonanie

Lubię zakochiwać się w nowych wersjach śledzi . Kiedyś w domu rodzinnym na każde Święta były dwa rodzaje śledzi - w occie, które uwielbiałam w każdych ilościach i w oleju, do których przekonałam się dopiero, gdy byłam nieco starsza. Ale te w occie… panie dziejku, cudne były! I to nie były filety śledziowe, tylko śledzie z beczki, solone, dobrze wymoczone i potem krojone w dzwonka. Pamiętam, że miały ości, które tak miękły w occie, że już nie stanowiły śmiertelnego niebezpieczeństwa :)
Trochę mi się za tamtymi śledziami tęskni, ale mam też straszną frajdę z odkrywaniem nowych, przecudnych kompozycji smaków i kolorów śledzi . Zakochana jestem w czerwonym śledziu podawanym z duszoną gruszką i piernikiem, uwielbiam śledzie w kawie i śledzie po kaszubsku, które są tak proste do zrobienia.
Kilka lat temu zakochałam się w śledziach w cytrynie - są ślicznie żółto-zielone, cudownie orzeźwiające, lekkie i po prostu doskonałe. Ogromną ich zaletą jest to, że robi się je błyskawicznie, a jedyny "trudniejszy" moment to zrobienie filetów z cytryny, ale cóż to za kłopot, minuta i gotowe. Sosu do śledzi nie solimy, wystarczy słoność filetów, a i te warto wymoczyć w wodzie tak, by nie były mocno słone.
4 płaty śledziowe matiasy
1 mała cebula cukrowa
pół pęczka natki pietruszki
2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
10g cukru pudru
150g oleju z pestek winogron
świeżo mielony pieprz
Filety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj wodę 2-3 razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz śledzie i wymocz przez godzinę w mleku, potem wypucz z mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku śledzia czy to "już".
Dobrze wysuszone śledzie pokrój w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Wyszoruj cytryny i otrzyj z nich skórkę. Natkę pietruszki posiekaj najdrobniej jak potrafisz - możesz odłożyć kilka listków do dekoracji.
Wytnij filety z cytryn: odetnij górę i dół, a następnie zetnij całą skórkę. Potem nożem wycinaj zgrabne fileciki spomiędzy błon. Wyciśnij sok z pozostałości cytryn i zmiksuj go na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.
Przełóż do słoika śledzie, filety z cytryn (jeśli są spore, możesz je przekroić na mniejsze części) i cebulę, dobrze dopraw świeżo mielonym pieprzem, zalej sosem, zakręć słoik i potrząsając dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Odstaw na 2 dni, podawaj z ciemnym pieczywem. Są pyszne!
Uwaga - jeśli w dniu podania podaniem stwierdzisz, że są ciut za mocno kwaśne, dodaj jeszcze pół łyżeczki cukru pudru i dokładnie wstrząśnij słoikiem. Podawaj w pięknym słoiku lub indywidualnych kokilkach/szklaneczkach, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy :)
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/wykwintne-sledzie-w-cytrynie.html