Wykonanie
Lubię zakochiwać się w nowych wersjach
śledzi . Kiedyś w domu rodzinnym na każde Święta były dwa rodzaje
śledzi - w occie, które uwielbiałam w każdych ilościach i w
oleju, do których przekonałam się dopiero, gdy byłam nieco starsza. Ale te w occie…
panie dziejku, cudne były! I to nie były
filety śledziowe, tylko
śledzie z
beczki, solone, dobrze wymoczone i
potem krojone w dzwonka. Pamiętam, że miały ości, które tak miękły w occie, że już nie stanowiły śmiertelnego niebezpieczeństwa :)

Trochę mi się za tamtymi
śledziami tęskni, ale mam też straszną frajdę z odkrywaniem nowych, przecudnych kompozycji smaków i kolorów
śledzi . Zakochana jestem w czerwonym
śledziu podawanym z duszoną
gruszką i piernikiem, uwielbiam
śledzie w
kawie i
śledzie po kaszubsku, które są tak proste do zrobienia.

Kilka lat temu zakochałam się w śledziach w
cytrynie - są ślicznie żółto-zielone, cudownie orzeźwiające, lekkie i po prostu doskonałe. Ogromną ich zaletą jest to, że robi się je błyskawicznie, a jedyny "trudniejszy" moment to zrobienie filetów z
cytryny, ale cóż to za kłopot, minuta i gotowe. Sosu do
śledzi nie solimy, wystarczy słoność filetów, a i te warto wymoczyć w wodzie tak, by nie były mocno słone.4 płaty
śledziowe matiasy1 mała
cebula cukrowapół pęczka
natki pietruszki2
cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane10g
cukru pudru150g
oleju z pestek
winogronświeżo mielony
pieprzFilety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj
wodę 2-3
razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz
śledzie i wymocz przez godzinę w
mleku,
potem wypucz z
mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia
śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku
śledzia czy to "już".Dobrze wysuszone
śledzie pokrój w ukośne paseczki.
Cebule cukrową pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Wyszoruj
cytryny i otrzyj z nich skórkę.
Natkę pietruszki posiekaj najdrobniej jak potrafisz - możesz odłożyć kilka listków do dekoracji.Wytnij filety z
cytryn: odetnij górę i dół, a następnie zetnij całą skórkę.
Potem nożem wycinaj zgrabne fileciki spomiędzy błon. Wyciśnij sok z pozostałości
cytryn i zmiksuj go na emulsję z
cukrem pudrem, otartą
skórką cytrynową i
olejem.Przełóż do słoika
śledzie, filety z
cytryn (jeśli są spore, możesz je przekroić na mniejsze części) i
cebulę, dobrze dopraw świeżo mielonym
pieprzem, zalej sosem, zakręć słoik i potrząsając dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą. Odstaw na 2 dni, podawaj z
ciemnym pieczywem. Są pyszne!Uwaga - jeśli w dniu podania podaniem stwierdzisz, że są ciut za mocno kwaśne, dodaj jeszcze pół łyżeczki
cukru pudru i dokładnie wstrząśnij słoikiem. Podawaj w pięknym słoiku lub indywidualnych kokilkach/szklaneczkach, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy :)