Wykonanie
Okres Bożego Narodzenia to dla mnie czas poszukiwania nowych przepisów, szczególnie na
śledzie. Tzn. poszukiwania przepisów trwają u mnie cały rok ale na
śledzie tylko w okresie okołoświątecznym. W tym roku takim
hitem będą na pewno
śledzie cytrynowe. Niesamowity aromat
skórki cytrynowej i
goździków to wielki atut tego przepisu. Ja zazwyczaj jadam
śledzie marynowane w occie ale tutaj smak solonych płatów mi nie przeszkadza ponieważ bardzo dobrze robi im towarzystwo
soku z cytryny. Genialne połączenie.

ŹródłoSkładniki:3 opakowania
śledzi Matjas w
oleju6
cytryngarść
goździków2-3 łyżki
oliwyCytryny bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Obrać je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu
cytryn wycisnąć z nich sok do osobnego naczynia.
Śledzie bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, następnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego i kroić na 2-3 centymetrowe kawałki.W słoiku ułożyć warstwę
skórek z cytryny, na to 2-3
goździki i warstwę
śledzi. Kontynuować do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać
sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać około łyżki
oliwy, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce.Smacznego:)